Upravljanje emocijama I dio

U našem ranije tekstu, upravljanje energijom, bavili smo se pitanjem upravljanja energijom a danas imamo tekst sličnog naslova. Upravljanje emocijama je dio našeg programa Transformacija ličnih finansija i iako je tema za psihološke savjetnike, upravljanje emocijama je jedna od najvažnijih vještina kod ličnih finansija i poslovne sposobnosti uopšte. Emocije nas pokreću, vode, čine da se osjećamo kako se osjećamo i odgovornost koju osjećamo prema svojim polaznicima nam nalaže da obratimo pažnju na njih.

Sreća je naša lična odluka i kada odlučimo biti sretni i biti odgovorni za svoju sreću, zatreba nam alata i tehnika kako se baviti ličnom srećom. Stoici su davno govorili o potrebi da se spoznamo a danas je ova tema više nego aktuelna. Zašto?

Nećemo se baviti teorijama zavjere nego ćemo zaviriti u tehnologiju koja danas jeste. Niti dobra, niti loša nego jeste. Baze podataka, data centri, prikupljene ogromne količine podataka iz svih izvora daju data stručnjacima neslućene mogućnosti da razvijaju tehnologije, algoritme i obrasce koji su nevjerovatno tačne u opisivanju ljudskog ponašanja, emocija i odluka. Izraelski profesor i bestseller autor, Yuval Harari, predviđa da će mašine u budućnosti moći sjajno da komponuju muziku, stvaraju umjetnička djela i pišu književnost (ko je rekao AI chat bot).

Ali postoji i jedna druga sposobnost mašina i vještačke inteligencije koja uči od nevjerovatne količine podataka i tragova koje ostavljamo iza sebe. Sjajno nas poznaju i tačno znaju šta volimo, šta ne volimo, kako da utiču na naše ponašanje, šta su naše skrivene želje, potrebe i strahovi.